Qigong-ul este arta mentinerii si intaririi sanatatii, o metoda de “conservare” a vietii, de intarire a corpului fizic si dezvoltare a intelepciunii, ce inglobeaza, pe langa antrenamentul fizic, filozofia antica si intreaga traditie a culturii chineze. Are un rol activ in prevenirea imbolnavirii si tratamentul afectiunilor, protejand si intarind sanatatea, opunandu-se imbatranirii premature si prelungind viata. De aceea, in antichitate, Qigong-ul era considerat ca fiind metoda “de eliminare a bolilor si de prelungire a vietii”. Inceputurile Qigong-ului, radacinile sale, se pierd undeva in negura timpului, in urma cu peste 7000 de ani, in prezent dezvoltandu-se ca o noua stiinta, stiinta vietii.

Qi (se citeste ‘ci’) inseamna ‘energie’, acea energie esentiala sau vitala care insufleteste intreaga materie, fie ca este vorba de organismele vii sau de materia amorfa, in filosofia orientala, fiind predominanta ideea unitatii tuturor lucrurilor si fenomenelor existente in natura; aceasta energie primordiala sau esentiala este in continua miscare, organismele vii aflandu-se intr-un permanent schimb energetic cu mediul inconjurator si prin intermediul acestuia - cu intregul univers. Gong (se citeste ‘kung’ ca in ‘kung fu’) inseamna maiestrie (munca, autodisciplina, desavarsire); asadar, notiunea de qigong (se citeste ‘cikung’), s-ar putea traduce prin maiestria energei, ceea ce se refera pe de o parte calitatile acesteia, iar pe de alta parte la calitatile practicantului, care poate deveni un maestru al energiilor. Astfel, Qigong-ul este baza medicinei traditionale chineze, dar si a artelor martiale.


Date de contact: Telefon: 0748239298 si 0744825922 Email: qigongmedias@gmail.com

miercuri, 11 aprilie 2012

Simbolul Tai Chi – Yin si Yang

Tao Te Ching si simbolul Yin Yang

Tao Te Ching descrie felul in care Tao se transforma in mod spontan din vid in forma, si maniera in care aceasta spontaneitate continua sa genereze universul vizibil:
Din Tao se naste Unul.
Din Unu se nasc Doi.
Din Doi se nasc Trei -
Iar din Trei se nasc toate fiintele vii.

Qigong si echilibrul Yin – Yang : o invatatura straveche pentru mentinerea sanatatii si prelungirea vietii

Marele principiu Yin-Yang : originea Universului

Marele principiu yin yangIntr-un moment foarte indepartat din trecut, unitatea primordiala nediferentiata care a precedat formarea stelelor, a planetelor si a tuturor elementelor si energiilor diferite ale universului a fost scindata pentru a produce doua forte polare, ce au pus in miscare fluxul continuu al creatiei. Cunoscut in cosmologia occidentala sub numele de “Big Bang”, acest moment primordial este descris succint in Tao Te Qing: “Din Unul s-au nascut Doi”. Cele doua forte au ajuns sa fie cunoscute sub numele de yin si yang, iar polaritatea pe care au produs-o si care, la randul ei, a dat nastere la tot ceeea ce exista in univers se numeste “Marele principiu yin-yang”.
Polaritatea este premisa fundamentala a tot ceea ce inseamna existenta concreta, e baza oricarei creatii, fundamentul oricarei mutatii sau schimbari si reprezinta campul in care energia si materia se angajeaza in jocul lor neincetat de formare si dizolvare, de interactiune si transformare. Yin, ideograma care insemna initial “partea umbrita a unui deal”, se refera la aspectul negativ si intunecos, la principiul pasiv, feminin, la luna si la apa, la ceea ce este docil si maleabil, la aspectele interne si inferioare ale oricarui domeniu, ale unei creatii sau ale unui sistem energetic. Yang, care insemna “partea insorita a unui deal”, denota aspectul pozitiv si lumina, principiul activ, masculin, soarele si focul, ceea ce este dur si agresiv, aspectele exterioare si de suprafata. Este important sa ne dam seama ca yin si yang nu sunt doua tipuri diferite de energie, ci mai de graba, cei doi poli opusi, dar complementari, dupa cum indica in mod clar si ideogramele originale, yin si yang se pot transforma una in cealalta, deoarece, atunci cand planeta se roteste si unghiul luminii soarelui se schimba, partea insorita – yang – a dealului devine intunecoasa yin, in timp ce partea yin se lumineaza si devine yang.