Qigong-ul este arta mentinerii si intaririi sanatatii, o metoda de “conservare” a vietii, de intarire a corpului fizic si dezvoltare a intelepciunii, ce inglobeaza, pe langa antrenamentul fizic, filozofia antica si intreaga traditie a culturii chineze. Are un rol activ in prevenirea imbolnavirii si tratamentul afectiunilor, protejand si intarind sanatatea, opunandu-se imbatranirii premature si prelungind viata. De aceea, in antichitate, Qigong-ul era considerat ca fiind metoda “de eliminare a bolilor si de prelungire a vietii”. Inceputurile Qigong-ului, radacinile sale, se pierd undeva in negura timpului, in urma cu peste 7000 de ani, in prezent dezvoltandu-se ca o noua stiinta, stiinta vietii.

Qi (se citeste ‘ci’) inseamna ‘energie’, acea energie esentiala sau vitala care insufleteste intreaga materie, fie ca este vorba de organismele vii sau de materia amorfa, in filosofia orientala, fiind predominanta ideea unitatii tuturor lucrurilor si fenomenelor existente in natura; aceasta energie primordiala sau esentiala este in continua miscare, organismele vii aflandu-se intr-un permanent schimb energetic cu mediul inconjurator si prin intermediul acestuia - cu intregul univers. Gong (se citeste ‘kung’ ca in ‘kung fu’) inseamna maiestrie (munca, autodisciplina, desavarsire); asadar, notiunea de qigong (se citeste ‘cikung’), s-ar putea traduce prin maiestria energei, ceea ce se refera pe de o parte calitatile acesteia, iar pe de alta parte la calitatile practicantului, care poate deveni un maestru al energiilor. Astfel, Qigong-ul este baza medicinei traditionale chineze, dar si a artelor martiale.


Date de contact: Telefon: 0748239298 si 0744825922 Email: qigongmedias@gmail.com

joi, 28 iulie 2011

Curs de Brocart la Medias


       Ieri am finalizat primul curs de Brocart tinut la Medias si cu aceasta ocazie postam niste informatii utile despre Brocartul de Aur ( Ba Duan Jin ), alaturi de niste poze din ultima sedinta de curs.
          Brocardul de Aur este una din cele mai cunoscute şi folosite forme de qigong. Tradus ca „Cele opt piese de brocat”, „ Cele opt secţiuni de brocart”, „Cele opt mişcări de mătase”, „Cele opt comori” şi multe alte denumiri, toate au în comun faptul că se referă la opt mişcări individuale. Efectul practicii de Brocart este dat de complexitatea armonioasă în care se înlănţuie secţiunile. Astfel, în plan fizic sunt antrenate toate segmentele corpului (coloana, braţe, membre inferioare, organe interne). În plan energetic, sunt stimulate rând pe rând şi împreună toate meridianele, se înlătură eventualele blocaje şi se asigură fluiditatea fluxului de qi.  Un rol deosebit, îl joacă respiraţia coordonată cu mişcarea. Această respiraţie fină, profundă, prelungă şi ritmică are efect în reglarea presiunii arteriale, a pulsului  şi a unui fin masaj al organelor interne, prin coborârea ritmică şi la o amplitudine mare a diafragmei. De asemenea, echilibrul dintre inspiraţie şi expiraţie asigură un PH echilibrat al sângelui, ceea ce face să crească imunitatea.

Secţiunea 1:
„Susţine cerul cu ambele mâini pentru a regla triplul încălzitor”
Liangshou tuo tian li sanjiao (两手托天理三焦)

Efectele acestui exercițiu, sunt legate de:
- reglarea funcționării triplului încălzitor (San Jiao), după cum îi spune şi numele;
- reglarea funcționării activității tuturor organelor interne;
- reglarea funcționării sistemelor limfatic şi endocrin.
Activitatea mentală prin care ne simțim conectați în permanentă la energia cerului şi a pământului aduce după sine o întindere în ax a coloanei vertebrale, şi implicit o realiniere a vertebrelor şi, deci, îndreptarea coloanei.
Primul exercițiu are efect asupra tuturor organelor interne, ajuta la creșterea capacității pulmonare, alungă oboseala, întărește mușchii spatelui şi coloana, activează circulația prin Triplul Încălzitor (Sanjiao) care este responsabil de sintetizarea şi distribuirea energiei în corp. Acest prim exercițiu pregătește mușchii şi organele interne pentru formele următoare.

Secţiunea 2:
„Trage cu arcul în ambele părţi ca şi cum ai ţinti un vultur”
Zuoyou kai gong si she diao (左右开弓似射雕)



Efectele acestui exercițiu constau în:
- deschiderea pieptului;
- execuția în poziția Mabu întărește picioarele, qi-ul rinichilor, mușchii spatelui în zona taliei;
- îmbunătățirea funcționării plămânilor;
- tratarea şi prevenirea durerile de umeri şi ceafă;
- executarea alternativă pe partea stângă şi pe partea dreaptă (în oglindă), dezvoltă alinierea structurală şi armonizarea celor două emisfere cerebrale.
Al doilea exercițiu stimulează funcțiile respiratorie şi circulatorie, întărește mușchii pieptului, braţelor şi umerilor şi tonifică meridianele plămânului şi intestinului gros.

Secţiunea 3:
„Ridică un singur braț pentru a regla splina şi stomacul”
Tiaoli piwei xu dan ju (调理脾胃须单举)


Efectele exercițiului:
- reglarea activității meridianului splinei;
- prin ridicarea şi coborârea alternativă a braţelor se efectuează un uşor masaj al organelor interne, stimulând metabolismul şi prevenind constipația prin stimularea mecanică a tractului intestinal;
- activează muşchii braţelor, spatelui, umerilor şi abdominalii;
- alternanţa contracţie-relaxare a muşchilor, înlătură tensiunea musculară.
Al treilea exercițiu stimulează organele interne și ajuta la prevenirea bolilor gastro-intestinale. Reglează energia stomacului si a pancreasului, îmbunătățind astfel digestia, tranzitul intestinal şi circulația sanguina.

Secţiunea 4:
„Priveşte înapoi pentru a trata cele 5 suprasolicitări şi cele 7 vătămări”
Wulaoqishang xianghou qiao (劳七伤向后瞧)

Exerciţiul acţionează asupra:
- muşchilor şi tendoanelor;
- creşte mobilitatea de mişcare a întregii coloane şi a zonei cervicale, relaxând-o totodată;
- îmbunătăţeşte activitatea organelor interne, în special splina şi stomacul.
Cele 5 suprasolicitări se refera la suprasolicitarea celor 5 organe interne de către cele 7 vătămări sau emoţii excesive (distructive).
Cele 7 vătămări si cele 5 organe suprasolicitate corespondente
Groază, Bucurie excesivă - Inimă
Tristeţe - Plămâni
Mânie - Ficat
Lăcomie, Obsesie/Anxietate - Splină
Teamă - Rinichi
Al patrulea exercițiu întărește mușchii ochilor, mușchii gâtului împiedicând astfel apariția problemelor vertebrelor cervicale, stimulează circulația sanguină la nivelul capului eliminând oboseala, amețelile și alte dereglări funcționale ale sistemului nervos central. Este în mod special benefic celor care suferă de hipertensiune și arteroscleroză.

Secţiunea 5
„Balansează capul şi şezutul pentru a elimina focul inimii”
Yao tou bai wei qu xinhuo (摇头摆尾去心火)




Efectele acestui exercițiu privesc eliminarea focului inimii. Este vorba de un exces al activității inimii, care poate avea ca şi cauză o alimentație necorespunzătoare, respirarea unui aer poluat, sau lipsa somnului. Atunci când inima este hiperactivă (ceea ce o consumă înainte de vreme), căldura excesivă acumulată în inimă duce la insomnie, palpitații, amețeli, iritabilitate, confuzie, mânie, agitație, mișcări necontrolate și delir. Efectul exercițiului poate fi explicat prin prisma teoriei celor 5 elemente având în vedere corespondența dintre inimă, respectiv elementul foc şi rinichi, respectiv elementul apă. Apa stinge focul. Concentrându-ne pe tălpi, se activează meridianul rinichiului, care ţine sub control focul inimii.
Acţiune terapeutică
- înlătură ameţeala, durerile de cap, zgomotele în urechi
- tratează problemele coloanei vertebrale
- tratează bolile ochilor.
Al cincilea exercițiu are efect asupra inimii şi îmbunătățește funcționarea sistemului nervos.

Secţiunea 6
„Trage degetele de la picioare pentru a întări talia şi rinichii”
Liangshou pan zu gu shen yao (两手攀足固肾腰)
Efecte:
Poziţia „podul de fier” (trunchiului în extensie, palmele pe mijloc) impulsionează energia rinichilor şi a suprarenalelor, totodată întinderea toracelui anterior stimulează timusul. Îndoirea trunchiului înainte stimulează masajul diafragmatic al rinichilor şi al suprarenalelor şi intensifică circulaţia sângelui în extremităţi.
Acţiune terapeutică:
- întărirea musculaturii lombo-abdominale
- întărirea rinichilor se realizează atât prin masarea lor în timpul exerciţiului cât şi prin activarea meridanului rinichiului atunci când ne concentrăm pe tălpi.
- Tonifică şi întinde coloana vertebrală
- Asigură curgerea fluidului cerebro-spinal
- Elimină durerile de gambe
- Atenuează durerile de stomac
În Medicina Tradiţională Chineză şi în cultura chineză, yuan qi (元氣), este o formă a qi-ului organismului uman. Este energia înnăscută sau pre-natală, disitingându-se de energia achiziţionată, care poate fi îmbogăţită de-a lungul vieţii. Energia înnăscută este depozitată în rinichi.
Al şaselea exerciţiu întăreşte muşchii lombari şi îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a glandelor suprarenale. Cei care suferă de hipertensiune sau arterioscleroză nu trebuie să coboare capul prea mult.

Secţiunea 7
“Strange pumnii si priveşte cu ochii larg deschişi pentru a intari forţa şi vigoarea”
Zan quan numu zeng qili (攒拳怒目增气力)

Efecte:
- măreşte forţa şi vigoarea organismului
- creşte energia interna, prin deşteptarea spiritului energiei vitale
- când am trezit spiritul, am întărit fluxul de qi şi am crescut forţa muşchilor. Forţa muşchilor întărită cu qi o numim Qi Li
- Pe măsură ce înviorezi spiritul şi creşti Qi Li-ul, qi-ul umple tot corpul, până la piele.
- In celelate exerciţii, atenţia noastră s-a concetrat asupra qi-ului. Este important de a efectua acum această secţiune, pentru că eventualul qi stagnat este mobilizat şi este dus la piele. Focalizarea Yi-ului (atenţiei) este cheia succesului. Dacă în gândurile noastre ne imaginăm în mod clar că lovim puternic pe cineva, atunci Yi va duce qi-ul la extremitatea membrelor inferioare şi superioare, făcând ca lovitura să fie puternică.
Acţiune terapeutică:
- vindecă tulburările de vedere
- vindecă durerile articulare
- ameliorează durerile de gât, umeri, spate
- îmbunătățește circulația sanguină
Deci, al șaptelea exercițiu are efect sporirea Qi-ului intern, el stimulează totodată cortexul cerebral şi sistemul neurovegetativ, îmbunătățește circulația sângelui, şi mărește forța fizică.

Secțiunea 8
“Ridică-te pe vârfuri şi cazi pe călcâie pentru a alunga toate bolile”
Beihou cidian baibing xiao (背后七颠百病消)

Efecte:
Relaxarea organelor interne conduce la o funcționare corectă a acestora şi dispariția bolilor
Acţiune terapeutică - Vindecă: edeme, dorsalgii, lombalgii, balonări, insomnia.
Al optulea exercițiu distribuie energia în tot corpul.